Tussentijdse toets

Vroeger mocht je pas beginnen met autorijden als je 18 jaar was. Nu kun je al beginnen met lessen als je 16,5 jaar oud bent, en mag je ook meteen je theorie-examen doen. Jong geleerd is oud gedaan: hoe eerder je begint, hoe makkelijker het voor jou zal zijn om goed te leren autorijden.

Voor jou theorie examen kun je bij ons ook Theorie Online volgen. Wanneer je in het bezit bent van een theoriecertificaat, kun je het praktijkexamen aanvragen. Dit certificaat is 1,5 jaar geldig.

Tussentijdse Toets (TTT)

De TTT is een proefexamen. Het examen is precies hetzelfde als het ‘echte’ praktijkexamen, alleen kun je niet slagen of zakken. Je kunt bij het proefexamen wel een eenmalige vrijstelling halen voor je bijzondere verrichtingen. Die hoef je dan tijdens je praktijkexamen niet meer te doen. De toets wordt, net als het praktijkexamen, afgenomen door een examinator van het CBR. Voor een TTT dient de kandidaat in het bezit te zijn van een theoriecertificaat en een geldig legitimatiebewijs.

De TTT is een goede manier om te kijken hoe ver je in je rijopleiding bent. Bovendien raak je zo alvast bekend met de werkwijze tijdens het praktijkexamen. Kandidaten die een TTT hebben gedaan, vinden het praktijkexamen vaak veel minder spannend. Doordat ze minder zenuwachtig zijn, slagen ze vaker in één keer.

Het praktijkexamen

Dit examen wordt door een examinator van het CBR afgenomen. Bij het praktijkexamen moet de kandidaat zich bij de examinator met een geldig legitimatiebewijs legitimeren en zijn theoriecertificaat overleggen.

Hoe ziet het examen eruit:
Je rijdt 15 minuten zelfstandig een route en voert daarbij 3 opdrachten uit:

  • Clusteropdracht
  • Oriëntatieopdracht
  • Navigatieopdracht

Je volgt dan nog 30 minuten de opdrachten op die de examinator je geeft. Tijdens deze 30 minuten krijg je 2 bijzondere verrichtingen en een bevraging. Na zo’n 45 minuten kom je terug bij het CBR en krijg je direct de uitslag van het examen.

Neem naar het praktijkexamen de volgende documenten mee:

  • Geldig identiteitsbewijs
  • Theoriecertificaat
Mijn laatste blog berichten

Wil je meer weten of lessen inplannen?

NEEM CONTACT OP